Slik starter du med kryptovaluta – enkelt!

Det å starte med kryptoinvesteringer kan virke overveldende for mange, men det er egentlig ganske enkelt! Investering i kryptovaluta og andre investeringsobjekter inneholder stor risiko. Før du investerer penger generelt burde du ha gjort deg noen tanker rundt disse punktene:

1. Aldri invester mer enn du tåler å tape!

Aldri invester mer enn du tåler å tape. Er 10.000,- alt du har på sparekontoen, så ikke invester alt i høy-risiko aktiva som krypto eller aksjer. Det er anbefalt å diversifisere godt ved å ha noe på høyrente, noe i aksjer, noe i fond, noe i krypto. 

2. Tenk på risk/reward

Investeringer i krypto og aksjer bærer historisk sett en mye høyere risiko enn fond, som betyr at potensiell gevinst og tap forstørres kraftig. Din beholdning kan gå ned over 90% på kort tid, men samtidig opp flere hundre prosent. Selv om potensiell gevinst er svært appellerende er det viktig å ha et langt tidsperspektiv på dine investeringer. 

3. Gjør deg kjent ned innskudd og uttak

Gjør deg kjent med innskudd og uttak fra tjenestene du bruker, om det er kryptobørser, fondsparing eller aksjesparing. Forståelse på hvordan en får pengene sine ut den dagen en trenger dem er svært viktig. Uttak er enklere i apper som Kron og i banken, men aksjesalg hos Nordnet eller uttak av krypto kan være mer krevende, spesielt sistnevnte. 

4. Uttak av kryptovaluta

Gjør deg kjent med de forskjellige nettverkene innenfor krypto. ERC20, TRX, BSC og mer. En overføring sent via TRX vil ikke kunne mottas av en BSC adresse. Dette fungerer litt som å sende et brev til feil adresse. De fleste børser vil advare deg dersom du holder på å sende til en ugyldig eller ukjent adresse, men det er lurt å være obs selv.
Se alltid til at du sender riktig kryptovaluta på riktig nettverk til riktig deposit adresse. 

5. Forhold deg til kjente tjenester

Forhold deg til kjente, respekterte og gode børser/tjenester.
Fond: KLP nettside, Kron, nettbanken din.
Aksjer: NordNet, nettbanken din.
Krypto: Firi, Binance, OKX, Bybit, Coinbase.

6. Sett opp sikkerhetsfunksjoner

Sett opp riktige sikkerhets funksjoner. Lag et godt og unikt passord, aktiver 2FA, anti-phising kode, bruk gjerne en unik epostadresse og generelt sunn fornuft. Ikke klikk på ukjente lenker!

7. Pass på!

Dersom noen kontaker deg og ønsker å bistå med investeringer, er dette ren svindel. Vedkommende vil jobbe mot å hente ut informasjon om deg, bygge opp tillitt og etterhvert finne metoder for å lure penger ut av deg. Ofte ved at du skal investere i ukjente prosjekter eller på ukjente nettsider. Mange mottar slike meldinger på Facebook, Instagram eller Snapchat. 

8. Ikke fortell at du er uerfaren offentlig

Ikke presenter til ukjente eller på sosiale medier at du er ny eller uerfaren. Du kan bli et bytte for folk som ønsker å utnytte deg, selv om de kan fremstå svært vennlige og behjelpelige. 

9. Sett deg mål for investeringene

Sett deg mål for dine investeringer. Ønsker du at dine 100.000,- skal bli til 250.000,-? Da burde du realisere gevinsten når målet ditt er nådd, eller ihvertfall deler av det. Det kan virke fristende å vente til en potensiell økning på 200-400% til, men det kan være en økning som aldri kommer. Ting skjer fort!

10. Ta fortjeneste!
Innhold
Scroll to Top